This article has not been translated.
Asetusryhmiin liittyviä toimintoja hallinnoidaan Työaika-osiossa kohdasta Hallinta -> Asetusryhmät.
Asetusryhmien asetuksia voidaan tarkastella valitsemalla Toiminto-valikosta toiminnoksi Asetusryhmän asetukset ja valitsemalla Asetusryhmä-valikosta asetusryhmä, jonka asetuksia halutaan hallinnoida. Asetusryhmien asetukset on jaoteltu isompiin kokonaisuuksiin omien otsikoidensa alle, joita klikkaamalla kyseiseen osa-alueeseen liittyviä asetuksia pääsee tarkastelemaan ja muokkaamaan.
Työaikapääte & nykytilanne
Työaikapääte & Nykytilanne -otsikon alta löydät erilaisia työaikapäätteeseen ja nykytila-näkymään liittyviä määrityksiä. Tarkemman kuvauksen niistä löydät täältä.
Työtunnit
Työtunnit-kohdasta määritellään työajan tulkinnan asetukset.
Tapahtumatyypit -kohdasta voidaan valita, mitkä tapahtumatyypit ovat näkyvissä tapahtumaa kirjatessa kalenterin tapahtumanäkymässä, työaikapäätteellä sekä mobiilikirjausta tehdessä. Täällä voidaan myös luoda uusia kustomoituja tapahtumatyyppejä sekä määritellä eri käyttäytymistapoja eri tapahtumatyypeille.
Täällä voidaan määrittää myös mitkä tiedot näkyvät tuntikirjauksessa (päivän/viikon Työaika sisältäen poissaolot) sekä mikä on oletettu tapahtumatyyppi uutta kirjausta tehdessä ja/tai tyhjinä päivinä. Tässä valikossa määritellään myös sairausloma-tapahtumatyypin oletukset (korvaustyypin oletus, kerryttää lomapäiviä, oletus ja lääkärintodistuksen oletus).
Kommentti pakollinen -asetuksella voidaan määrittää, että tapahtumatyyppiä kirjatessa täytyy lisätä kirjaukseen myös kommentti.
Tapahtumien lukitseminen ja hyväksyntä -kohdasta määritellään asetukset koskien tapahtumien lukitsemista ja hyväksyntää.
Poissaolotyypit-valikosta voidaan valita, mitkä poissaolotyypit ovat näkyvissä poissaolotapahtumaa kirjatessa, mikä on ko. poissaolotyypin korvaustavan oletus, ja kerryttääkö kyseinen poissaolotyyppi vuosilomapäiviä.
Työpäivän pituus määrittää työpäivän oletuskeston. Työvelvoitteen täytyttyä työaika kohdistetaan yleensä kertymiin, lisätöihin tai ylitöihin. Lisätietoja työpäivän pituuden määrittämisestä löydät täältä.
Pyöristys toiminnolla voidaan pyöristää maksettava työaika halutun minuuttiarvon mukaan viiden minuutin tarkkuudella. Pyöristys voidaan asettaa ylös tai alaspäin.
Sallitut työajat määrittävät kellonajat, joiden ulkopuolella tehtyä työtä ei tulkita työajaksi. Sallittujen työaikojen asetuksiin on mahdollista asettaa kaksi eri arvoa. Tämä on tarpeellista esim. silloin, kun tehdään töitä vuorokauden vaihtuessa. Lisätietoja sallitujen työaikojen määrittämisestä löydät täältä.
Oletetut työajat voidaan ottaa käyttöön, jos ylityötä halutaan muodostuvan ennen omaa työvuoroa tai oletettua työaikaa. Lisätietoja oletettujen työaikojen määrittelystä löydät täältä.
Näytön asetukset asetuksista voidaan määrittää millä päivällä tehdyt työtapahtumat näytetään, jos tapahtuma kestää vuorokauden yli. Täällä voidaan määritellän myös oletustyöntekoajat, joita palvelu ehdottaa, kun tehdään uutta työtapahtumaa kuukausinäkymästä. Lisätietoja Näytön asetuksista täältä.
Ruokatauko -otsikosta voidaan määrittää ruokatauon oletuskesto. Ruokatauolle voidaan asettaa myös minimiarvo, johon lyhyemmän ruokatauon leimaukset pidennetään. Lisäksi voidaan määrittää työvuoron minimipituus, jolloin ruokatunti otetaan työtuntien laskennassa huomioon. Automaattista ruokatauon vähennystä voidaan käyttää samaan aikaan kuin manuaalista ruokatauon leimaamista. Ruokatauolle voidaan asettaa myös oletusajankohta, jolloin ruokatauko vähennetään. Lisätietoja ruokataukoon liittyvien määritysten tekemisestä löydät täältä.
Kirjaukset, joissa tunnit ansaitaan normaalin työn jälkeen
- Laske kirjauksien tunnit työvuorojen mukaan. Mikäli asetus on 'kyllä' niin tietyt tapahtumatyypit korvataan suunnitellun vuoron keston mukaisena riippumatta, siitä vaikka tapahtuman kirjaus olisi vuoroa pidempi. Tällä tavalla käyttäyttyviä tapahtumatyyppejä ovat sairauslomat, poissaolot ja matka-aika. Mikäli asetus on 'Ei' niin nämä tapahtumatyypit korvataan työpäivän ja työviikon keston mukaisena.
TES-asetuksiin määritellään käytössä olevaan työehtosopimukseen perustuvat laskentasääntöjen asetukset. Näitä asetuksia on runsaasti ja niiden erilaisilla yhdistelmillä saadaan aikaan erilisia laskentoja.
- Jaa suunnittelematon yön yli kestävä työ erillisiin työvuoroihin. Mikäli asetusta ei ole määritetty niin työjaksot lasketaan yhdeksi jatkuvaksi työksi. Esimerkiksi 16 tuntia kestävä työjakso ajalle 18:00 -> 10:00 jaetaan säännölliseen työaikaan sekä säännöllisen työajan ylittävään osuuteen. Tällaisesta päivästä voisi muodostua esimerkiksi 8h säännöllistä työaikaa ja 8h ylityötä. Osassa TESejä on linjattu työpäivän olevan työvuorokausi. Tällöin asetuksen voi laittaa päälle, jolloin työaikaa käsitellään erillisinä kummallekin niistä työvuorokausista, joille tapahtuma ajoittuu. Mikäli asetus on päällä niin työjaksoa 18:00 - 24:00 lasketaan erillisenä työjaksosta 00:00 - 10:00. Tällöin ensimmäiseltä jaksolta muodostuisi 6h säännöllistä työaikaa ja jälkimmäiseltä jaksolta 8h säännöllistä työaikaa + 2h ylityötä.
- Saldosta lainatut tunnit lasketaan viikkovelvoitteiseen työaikaan. Asetus ohjaa laskentaa siinä, huomioidaanko saldosta lainatut tunnit täydentämään henkilön viikkotyöaikaa vai ei. Liukuvassa työajassa asetuksen tulee olla päällä, jotta osa-aikaisten saldolaskenta muodostaa oikean lopputuloksen.
Tasoittumisjakso-otsikon alta voidaan määrittää tasoittumisjakson määritykset, mm. onko tasoittusmisjakso käytössä ja miten sen aikana tehdyt ylityöt ja kertymät käsitellään. Lisätietoja tasoittumisjakson laskennan käyttöönottamiseksi on tässä artikkelissa Tasoittumisjakson käyttöönotto ja määritykset
Kertymät ja ylityötunnit -kohdasta määritellään laskentasäännöt mm. saldo-, pankki-, ja ylityötuntien laskentaan.
- Saldo
- Pankki
- Vuosivapaa
- Jousto
- Ylityö
- Työajan lyhennysvapaa
Salli tunti tunnista ylityön ansainta sairauslomasta -kohdassa voidaan määritellä, että sairausloma-tapahtumatyypistä voidaan ansaita tunti tunnista ylityön kertymää. Oletuksena sairausloma-tapahtumatyypistä ei ansaita ylitöitä.
- Ylityön perusosa oletuksena uutta web-kirjausta tehtäessä ja Ylityön korotusosa oletuksena uutta web-kirjausta tehtäessä -asetuksilla voidaan määritellä web-kirjauksen oletusasetus ylityön osien korvaamisesta ja niiden ohjaamisesta joko saldoon, pankkiin tai palkkaan.
- Ylityön perusosa oletuksena uutta työaikapäätekirjausta tehtäessä ja Ylityön korotusosa oletuksena uutta työaikapäätekirjausta tehtäessä -asetuksilla voidaan määritellä työaikapäätteellä tehdyn kirjauksen oletusasetus ylityön osien korvaamisesta ja niiden ohjaamisesta joko saldoon tai palkkaan.
- Ylitöiden pyöristystapa kohdasta voidaan halutessa asettaa ylitöille pyöristykset. Valittavia pyöristystapoja ovat Alas, Normaali ja Ylös.
- Ylitöiden pyöristys - kohdasta voidaan valita, mihin lähimpään minuuttiarvoon ylityöt pyöristetään riippuen siitä, mikä on valittu ylitöiden pyöristystavaksi.
- Pyöristä ainoastaan, jos jakojäännös yli antaa raja-arvon ylitöiden pyöristämiselle.
- Siirrä jakojäännös saldoon -kohdassa voidaan valita, siirretäänkö jakojäännös saldoon. Jakojäännös siirretään vain, jos ylityötunnit pyöristetään alaspäin.
- Näkyvissä olevat ylityöasetukset tapahtuman luonnissa Asetuksilla määritetään, mitä työvuoron ylittävän työn korvausvaihtoehtoja voidaan määrittää työtapahtumakohtaisesti. Eri vaihtoehdot ovat valittavissa tapahtuman luonnissa ja muokkauksessa (Ylityö-otsikon alla).
- Älä lainaa saldosta, jos työvelvoite on käsinasetettu määrittää, että saldokertymästä ei lainata, jos työpäivän pituus on määritelty poikkeusasetuksella. Jos asetetaan Kyllä, ei saldosta lainatan mitään, mikäli päivällä on työpäivän pituuden poikkeusasetus.
- Poikkeavan saldokertymän voi asettaa määrittää missä näkymässä poikkeavan saldokertymän voi asettaa. Esimerkiksi kuukausinäkymässä tai Nykytila-sivulla.
- Saldo saa tippua arvoon päivän alussa/saldo saa tippua arvoon päivän lopussa ja Saldo saa nousta arvoon päivän alussa/saldo saa nousta arvoon päivän lopussa määrittävät saldokertymän enimmäis- ja vähimmäisrajat. Kun raja tulee täyteen, ansaittuja / vähennettäviä saldomuutoksia ei enää huomioida.
- Suurin sallittu ansaitun saldon määrä päivässä määrittää päivittäisen saldokertymän enimmäis- ja vähimmäisrajan. Kun raja tulee täyteen, saldomuutoksia ei enää huomioida.
- Noudata asetusta päivinä joilla ei ole työpäivän pituutta määrittää noudatetaanko suurimman sallitun ansaitun saldon määrän asetusta myös niinä päiviä, joilloin päivän pituutta ei ole määritelty.
- Saldojen pyöristystapa -kohdasta voidaan halutessa asettaa saldoille pyöristykset. Valittavia pyöristystapoja ovat Alas, Normaali ja Ylös.
- Saldojen pyöristys -kohdasta voidaan valita, mihin lähimpään minuuttiarvoon saldo pyöristetään riippuen siitä, mikä on valittu saldojen pyöristystavaksi.
- Pyöristä ainoastaan, jos jakojäännös yli antaa raja-arvon saldojen pyöristämiselle.
Työajan lyhennysvapaan asetusten määrittely löytyy täältä.
Työkorotukset-kohdasta voidaan asettaa kellonaikoihin sidonnaiset työkorotukset kuten iltalisä, yölisä, sunnuntailisä yms. Korotukselle tulee ensin antaa nimi ja tämän jälkeen määrittää kuinka sitä ansaitaan eri tilanteissa. Tämän jälkeen korotukselle annetaan voimassaoloajat. Esim. sunnuntailisälle voimassaoloaika voisi olla sunnuntaina klo 00 - 24, eli ansaitaan koko päivältä.
Viikkolepokorvaus-kohdasta määritellään onko viikkolepokorvaus käytössä ja jos on millaisilla säännöillä.
Vuosiloma-asetuksista määritetään säännöt joiden mukaan vuosilomapäiviä ansaitaan.
Poikkeukselliset kirjaukset - Näistä asetuksista voidaan määrittää missä eri tilanteissa kuukausinäkymään muodostuu varoituskolmio. Kolmioiden tarkoitus on helpottaa esimiesten työtä tarkastaessa työntekijöiden työtunteja. Tapahtumat, joissa on varoituskolmio tulevat näkyviin myös Poikkeukselliset kirjaukset -raportille (Työaika - Työtunnit - Raportit - Raportoi: Poikkeukselliset kirjaukset).
Juhlapyhät-asetuksista määritetään asetusryhmälle voimassaolevat juhlapyhät ja se, onko niillä laskennallisia vaikutuksia vai ei.
Projektit
Projektit-otsikon alta voidaan määrittää projekteihin liittyviä asetuksia. Määriteltävissä olevat määritykset on kuvattu tässä artikkelissa.
Ulkoiset palvelut
Ulkoiset palvelut -otsikon alta määritellään palkka-aineistoon siirrettävät palkkalajikoodit eri työlajeille. Eri palkkaohjelmistoille on määriteltävissä omat palkkalajikoodit.